Sunday, December 13, 2009

KENAPA KITA PERLU BALIK KERJA AWAL

Baca slowly dan penuh penghayatan.

Aku terlanggar seorang asing semasa berjalan,"Oh maafkan saya, saya tak perasan"Katanya "Maafkan saya juga,Saya tak nampak saudara"Kami amat bersopan dan saling menghormati,Kami saling melambai sambil berlalu pergi,Tetapi di rumah lain pula ceritanya,Bagaimana kita melayan orang tersayang, tua dan muda.
Lewat petang, tika memasak makan malam,Anak lelaki kecilku berdiri di dapur secara diam-diam,Bila berpaling aku hampir melanggarnya jatuh,Jerkahku, "Jangan buat kacau di sini, pergi main jauh-jauh"Dia berlalu pergi, hatinya hancur luluh dan beku,Aku tak sedar, bertapa kasarnya kata-kataku,Sedangku berbaring di katil mendengar musik,Terdengar suara halus datang membisik,"Bila bersama orang tak dikenali,Begitu bersopan dan merendah diri,Tetapi ahli keluarga tersayang, sering dimarah dan dicaci","Cubalah kau pergi lihat di lantai dapur,Kan kau temui bunga-bungaan berterabur","Itu adalah bunga-bunga dibawanya untuk kamu,Dia memetiknya sendiri, kuning, biru dan unggu","Dia berdiri senyap agar jadi kejutan buat kamu,Kamu tak pernah sedar airmatanya yang datang bertamu",Pada tika ini, aku merasa amat kecil sekali,Airmataku mencurah ibarat air di kali,Senyap-senyap ku kebiliknya, dan melutut di katil,"Bangunlah, anakku, bangunlah si kecil""Apakah bunga-bunga ini dipetik untuk mak?Dia tersenyum, "Adik terjumpanya belakang rumah di semak""Adik memetiknya kerana ia cantik seperti ibu,ibu tentu suka terutama yang unggu,"Maafkan ibu, atas sikap ibu hari ini,Ibu tak harus menjerkah kamu, sebegini,Katanya,"Oh, ibu, itu tak mengapa,Saya tetap sayang ibu melebihi segala,Bisikku, "Anakku, ibu pun sayang kamu,dan ibu suka bunga itu, terutama yang unggu.
FAMILY Adakah kamu sedar, sekiranya kita mati hari ini,syarikat tempat kita berkerja akan senang-senang mendapat pengganti,dalam hanya beberapa hari?Tetapi keluarga yang kita tinggalkan,akan merasa kehilangan kita sepanjang hayat.Dan sedarlah, sekiranya kita menghabiskan masa kita kepada kerja,Melebihi keluarga kita, adalah merupakan suatu pelaburan yang tidak bijak.Bukankah begitu?Jadi apakah maksud yang tersirat?
Mudahan kita semua dipanjangkan usia untuk berbakti kepada keluarga.

Tahukah anda makna "FAMILY"?
FAMILY = (F)ATHER (A)ND (M)OTHER (I) (L)OVE (Y)OU

"HARGAILAH KELUARGA ANDA "

ihsan, Hamid Fazal.

4 comments:

 1. Rajin benor Yang menulis, tahniah!!! contoh yang baik...isu kali ni menyentuh hati... 100% betul. tp koje menghambat, itu ler yang selalu jadi,,, orang lain dijemu LEMPENG...adik-bradik, anak beranak habuannya LEMPANG,,,PANG DUSHHHHH 5KUPANG

  ReplyDelete
 2. bukan dijemu... silap taip dijamu (pembetulan atas tu)

  ReplyDelete
 3. CGU ZURAIDAH UDOH KITA NI BERJANJI TAAT SETIA PADA PROFESION, KENA TANGGUNG LER. 'YANG' TU UDOH NAIK KATAH, KITA NI BAGHU KAT GARISAN MULA. SABOR JER LAH

  ReplyDelete
 4. Adinda ku sekalian, nampak gayernya kaum kerabat kita manyak yang jadi pendidik. Keghojer yang mulia,teman pun tak beghape minat keghojerni aseinya dulu. Dalam diam tak diam ada 5 tahun lagi nak pencen. Ater kome baghu nak moler, lakukan lah sebaik-baiknya mudahan di redai tuhan.

  ReplyDelete